previous down next
line

stad en ommelanden - page 9

NOORDDRENTHE

Noorddrenthe bestaat uit twee gemeenten:

Noordenveld, met de dorpen Roden, Peize, Norg, en Nieuw-Roden, Veenhuizen, Nietap, Een, Roderesch, Roderwolde, Altena, Langelo, Foxwolde, Westervelde, Lieveren, Leutingewolde, Peizermade, Zuidvelde, Peest, Steenbergen, Sandebuur.

Tynaarlo: Eelde-Paterswolde , Zuidlaren, Vries, Tynaarlo, Yde, Zeijen, De Groeve, Donderen, Midlaren, Zeegse, Zuidlaarderveen, Eelderwolde , De Punt, Bunne, Taarlo, Winde, Oudemolen.

De Catharinakerk in Roden

De Catharinakerk word voor het eerst genoemd in een document van de bisschop van Utrecht uit 1139. Altaar gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, een vroegchristelijke martelares. Waarschijnlijk gebouwd op de plaats van een heidens heiligdom. Schip uit de 14e eeuw. Oorspronkelijk overwelfd door koepelgewelven. Begin 17e eeuw werden de gedeeltelijk ingestorte gewelven vervangen door een bakstenen tongewelf, uniek in ons land. Waarschijnlijk in de 15e eeuw uitbreiding van het schip met een noord- en een zuidbeuk. Het oostelijk deel van het schip is nu als kerkcentrum in gebruik.Doopvont 13e eeuw. Vier beschadigde leeuwen dragen het met rankwerk versierde bekken. Met snijwerk versierde Kansel uit 1717. Statenbijbel uit 1662. De koperen elementen van de kansel zijn uit de 18e eeuw. Offerblok met dubbele sluiting uit 1748. Het huidige koor is in de 15e eeuw gebouwd als vervanging van een ouder. Waarschijnlijk door geldgebrek nooit afgemaakt. De vlakke houten zoldering is een noodmaatregel. Aan de buitenkant is te zien dat de bouw nooit is voltooid: de toppen van de steunberen lopen dood tegen de goot. In de oostwand van het koor een piscine van rode zandsteen, een overblijfsel uit het oude koor. In de noordelijke koormuur sacramentshuisje uit de 14e eeuw. Op de vloerplaat wijdingskruisjes.. Waar voor de Kerkhervorming het altaar stond, staat nu een 18e eeuwse herenbank voor de bewoners van de Havezate Mensinghe. Op de grond voor de bank drie grafstenen van vroegere bewoners van de Havezate. Hinsz-orgel uit 1779, geschonken door Maria Catharina Hoppinck. De toren is jonger dan de kerk, waarschijnlijk 16e eeuws. Boven de hoofdingang een merkwaardige versiering; als een gotisch pinakel is hier een kruis boven drie ronde steentjes gemetseld. Klok uit 1746 met inscripties, gegoten door de Groningse klokkengieter Borghardt.
line

Valid HTML 4.01 Transitional


line
previous top next